dilluns, 31 de gener del 2011

Una hora més?

Aquests dies es parla molt de la nova proposta del PP de posar una hora més de matèries instrumentals a EP. Segons els responsables en educació d'aquest partit, això disminuirà el fracàs escolar. Per contra, els professors afirmen que aquesta mesura no millorarà les coses. A més, demanen més recursos (en qüestió de sou i personal) per tal de poder dur a terme aquesta iniciativa.
Personalment, des del meu modest punt de vista, crec que és una idea molt positiva, perquè és més probable que els alumnes aprenguin qualque cosa si són a dins l'escola que no si són al carrer tots sols. És ver que potser no millorarem el seu nivell i no solucionarem molts dels problemes de l'educació actual, però pot ajudar. De tota manera, és evident que si això no va acompanyat d'un canvi de xip per part dels professors, dels pares i de la societat en general, tampoc no arreglarem gaire cosa...

Vosaltres què en pensau? Estau d'acord amb els professors? O creis que és una bona iniciativa?

Il·luminau-me!

dissabte, 29 de gener del 2011

Pocas plazas

¡Qué feliz soy! Después de hacer el máster del universo, ahora va el govern y oferta 150 plazas para este año... No sé por qué, pero lo veo muy difícil esto de ser profe en secundaria!

CREAR HOY LA ESCUELA DE MAÑANA

Donada la contínua preocupació per l'educació amb TIC i pels aprenentatges significatius, aplicables a la realitat, que ens han transmès gairebé tots els professors del màster, vos deix l'enllaç d'un documental que vaig veure a redes fa cosa d'un mes. Tot i que s'hi repeteixen molt aquelles idees que ens han anat repetint, he trobat que és prou interessant, ja que explica per què és necessari aquest canvi en la metodologia de l'ensenyament.

dilluns, 17 de gener del 2011

Mètodes per ensenyar llengües estrangeres


L'altre dia a classe vàrem parlar breument sobre l'ensenyament de llengües estrangeres. A l'enllaç següent trobareu un article de Llorenç Comonjoan (Universitat d'Indiana) titulat: «Mètodes, teoria i ensenyament de llengües estrangeres: una relació complexa».

http://www.raco.cat/index.php/LlenguaUs/article/viewFile/129500/178899

Beneficis de parlar més d'una llengua

L'investigador mallorquí Daniel Adrover explica quins són els beneficis de què gaudeixen les persones bilingües a l'entrevista que trobareu a l'enllaç següent:

http://www.obrasocialsanostra.com/actual/entrevista/id/37

dimarts, 11 de gener del 2011

Escola La Sínia

El web del diari Ara estrena una secció que, tot i que està especialment dedicada als mestres, podrà ser interessant també per a nosaltres, els professors. Avui estrenen la secció amb un vídeo que ens mostra com treballen a l'escola La Sínia (Vic), guardonada amb el segon lloc dels Premis Ensenyament de la Fundació Cercle d'Economia. L'escola compta amb un 69% d'alumnes nouvinguts i un 31% de fills de nouvinguts. Tot un repte per als professors, especialment per als de llengua.

http://www.ara.cat/programes/Descobreix-treballen-lescola-Sinia-Vic_3_398390159.html

dilluns, 3 de gener del 2011

Literatura juvenil


Us vull remetre a dues planes web que us poden agradar. En primer lloc, podrem recomanar als nostres futurs alumnes la plana Què llegeixes?, ja que és un espai en què els joves de totes les edats trobaran activitats per fer relacionades amb la literatura: llibres, relats, concursos, fòrums, etc. El més interessant de tot és que està dividida en tres parts, segons l'edat dels lectors: fins als onze anys (el llapis n'és el símbol), dels dotze als setze anys (el bolígraf n'és el símbol) i a partir dels disset anys (la ploma n'és el símbol). La veritat és que nosaltres, com a «plomes», per ventura també hi trobarem coses interessants... L'enllaç és el següent:

En segon lloc, com a futurs docents, podem consultar la plana del grup GRETEL (Grup de Recerca en Literatura Infantil i Juvenil i Educació Literària) de la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu objectiu principal és l'ús de llibres infantils i juvenils per als aprenentatges literaris a l'escola obligatòria. De fet, l'article que he d'exposar està escrit per dues professores d'aquest grup de recerca. L'enllaç és el següent:

Molts d'anys!