dimecres, 29 de desembre del 2010

Ortografia i expressió

Hola!

Les festes de Nadal són sempre moments de records, d’enyorança, de recapitulació de tot el que has viscut durant tot l’any... Doncs avui m’he aixecat pensant en els meus anys d’institut.

Jo vaig tenir la sort de ser alumna d’una professora de castellà fantàstica a 4rt d’ESO i a 2n de Batxiller; de fet, si he estudiat Filologia Hispànica segurament va ser per ella. La llàstima és que va deixar l’ensenyament de secundària per l’escola d’adults i no la puc tenir de tutora de pràctiques (hauria estat massa!).

Supòs que quasi tots heu tingut una experiència similar a la meva. Crec que sempre es té en ment qualque professor dels anys de secundària que ens va marcar de qualque manera. I, en el nostre cas, me tallaria el cap si a la majoria de vosaltres no vos va influir un professor o una professora de llengua...

Fa una horeta he decidit deixar els records a una banda i aprofitar la tarda d’avui per llegir l’article que vaig elegir per a l’exposició. És sobre l’ortografia, aspecte que fa molts d’anys m’interessa bastant. A aquest article s’esmenten (molt lleugerament) procediments per a l’ensenyament de l’ortografia. Bàsicament l’autora de l’article diu que la millor manera de que els alumnes aprenguin ortografia és en forma de joc. I ha estat en aquest punt on els records m’han tornat al cap.

Record les classes amb la professora que he esmentat abans i amb ella mai vàrem fer cap joc específic per aprendre ortografia o expressió escrita, sinó que ens examinava diàriament l’expressió oral. Cada vegada que un alumne feia una intervenció corregia les seves faltes d’expressió i, a conseqüència, una errada d’expressió (moltes vegades comesa per la majoria de la classe) desapareixia. També record que a la meva classe hi havia alumnes que quan xerraven en castellà amollaven “catalanades” o “mallorquinades” terrorífiques (sense oblidar les “castellanades” de molts d’alumnes xerrant en català –jo m’hi fic en aquest grup-); dons aquesta professora quan corregia els errors ens deia coses com «los catalanohablantes ”pasan pena” pero los castellanohablantes nos procupamos» o «a los catalanohablantes “les sabe mal” no hacer algo, pero los castellanohablantes sentimos no hacerlo». Encara que pugui parèixer despectiu, no ho feia amb aquest propòsit, sinó que amb aquesta explicació, amb una mica d’humor, recordàvem no utilitzar expressions del català xerrant en castellà. La veritat és que no sé si els meus excompanys se’n recorden d’això, però a mi, personalment, em va marcar.

Com hem dit a moltes classes, un dels problemes més greus que té l’educació actual és que els nins surten amb un títol d’ESO sense saber ni escriure ni xerrar bé. Per aquest fet, trobo que l’ensenyament de l’ortografia i, en general, l’expressió escrita i oral és fonamental. Nosaltres, com a filòlegs que som, considerem que l’ús de la llengua és importantíssim i segurament ens comença a picar tot el cos quan trobem un escrit amb faltes d’ortografia o si escoltem a algú dient qualque vulgarisme o incorrecció; per això, crec que pensareu, com jo, que a una entrevista de treball és primordial expressar-se correctament i adequadament (i no coment l’entrega d’un currículum amb faltes d’ortografia perquè tots tenim el corrector del word que fa la nostra feina...).

Per aquest fet, crec que aquella professora de la que tant vaig aprendre va trobar la clau: l’ortografia és una eina principal per a l’ús de la llengua i per a la correcta expressió escrita, encara que no ens hem d’oblidar de l’expressió oral, que ens acompanya durant tota la vida i és la nostra carta de presentació davant la societat.

I ara vos toca a vosaltres, esteu amb jo?

Per cert, molts d'anys a tots!

Mari

divendres, 24 de desembre del 2010

Reflexiones sobre aprendizaje y docencia en el actual

Aqui vos deix un assaig que me trobat viatjant per Internet. Val la pena llegir-lo, ja que fa una reflexió sobre la docencia en el context universitari. Tracta també de la rellevància que té la formació universitaria en el context laboral (fent referencia a Bolonya) i fa algunes propostes per a la millora d'aquesta formació. Seria bo pegar-li una ullada.

Molts anys i bones festes

http://www.revistaeducacion.mec.es/re2008/re2008_09.pdf


Cati

dijous, 16 de desembre del 2010

Article Joan Melià informe PISA

Aquests dies toca xerrar de l'informe PISA, vos deix aquest enllaç a l'article de Joan Melià sobre el tema (publicat al Diari de Balears):

http://dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/de-pisa-a-les-illes.html

diumenge, 5 de desembre del 2010

Unitats didàctiques

He trobat una pàgina on hi ha unitats didàctiques que proposen activitats interactives relacionades amb l'assignatura Llengua Catalana i Literatura. Podeu trobar-les a la pàgina següent:


http://www.xtec.es/aulanet/ud/catala/index.htm

divendres, 3 de desembre del 2010

Aplec de blocs sobre educació

I seguim amb el diari ARA, perquè acab de descobrir que la seva plana web inclou un apartat anomenat Ara – Mestres, en què s'apleguen una sèrie de blocs adreçats a reflexionar sobre l'educació. Crec que tots ens poden ser útils en un moment o altre, però en aquesta entrada voldria destacar-ne un per la relació que té amb aquesta assignatura. Es tracta del bloc del professor de la UAB Enric Serra Ara, aprendre llengües. És, com ell mateix explica, un germà petit del bloc gairebé homònim Aprendre llengües, que va inaugurar fa dos anys i mig. Pel que he pogut llegir, a les entrades que per ara hi ha penjades en aquest nou bloc hi podem trobar una reflexió metalingüística sobre certes paraules catalanes, com ara rescat o digerir. A l'antic bloc, en canvi, el ventall de continguts és molt més ampli (pel fet de ser més antic), i alguns estan relacionats amb els que veim en aquesta assignatura. En una de les darreres entrades, per exemple, es parla del Portfolio europeu de les llengües, un document en què aquells que estan aprenent alguna llengua estrangera poden reflexionar sobre el seu procés d'aprenentatge. Sigui en un espai o un altre, crec que, de recursos, no ens en faltaran!

dimarts, 30 de novembre del 2010

Article de Laura Borràs a l'ARA

Diumenge va néixer un nou diari en català: ARA. Això ja és una bona notícia. Aprofit, doncs, per fer-ho saber i per penjar-vos un article d'opinió que hi va aparèixer publicat, perquè em va semblar molt interessant. L'article el signa la professora Laura Borràs Castanyer, que ha estat directora acadèmica de l'àrea de postgrau dels Estudis de Llengües i Cultures de la UOC, i que és directora acadèmica del Màster en Literatura en l'era digital de la UB/Grup 62 (que es pot cursar en línia) i professora d'aquesta universitat.
A més forma part d'Hermenia, un grup de recerca sobre estudis literaris i teconologies digitals (feis clic aquí per accedir a la pàgina web d'aquest grup).
Idò l'article tracta sobre el paper de les tecnologies en l'ensenyament de la llengua, el paper del docent en aquesta nova situació, etc. Són coses que hem comentat durant el curs.
Feis-ne tots els comentaris que vulgueu.
Vos facilit l'article escanejat.

dilluns, 29 de novembre del 2010

Página de poesía

Hola a todos.
Para los que seáis amantes de la poesía, aquí os dejo una página que para mi gusto está muy completa. Si os gusta y tenéis tiempo, echadle un vistazo porque seguro que encontraréis poetas que conocéis, y poemas que desconocéis.
Hola!
Adjunto una entrevista a Jordi Moya, Director de l'Observatori de Salut Mental de Catalunya, que surt avui a La Vanguardia i que parla sobre l'educació dels infants, el rol dels pares i el fracàs escolar:

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20101129/54077263524/josep-moya-los-padres-que-protagonizaron-el-prohibido-prohibir-del-mayo-del-68-se-equivocaron.html

dijous, 25 de novembre del 2010

Escola Innovadora

Hola a tots!

L'altre dia fent un treball, vaig topar amb un vídeo prou interessant que fa referència a la famosa escola inclusiva de la que tant es parla al màster. És un reportatge d'una escola de Mèxic que destaca perquè són els alumnes que exerceixen de tutors d'altres alumnes amb necessitats especials o alguna altra discapacitat. Un altra exemple d'escola innovadora.

http://www.youtube.com/watch?v=f68GKII_XfA

Catalina Pascual

dimecres, 24 de novembre del 2010

Noves tecnologies a les aules

Hola a tots!

Crec que som conscients de que la nostra generació, per sort o per desgràcia, no ha crescut amb un ordinador ni ha tingut un compte de correu electrònic amb menys de 14 o 15 anys (almenys aquest és el meu cas). Però del que sí podem estar segurs és de que avui dia un infant de 2 o 3 anys ja ha presenciat una videoconferència o veu els dibuixos animats que li agraden per Youtube.

Pel que fa a l'àmbit escolar, s'han canviat les enciclopèdies de tota la vida per la Vikipèdia a l'hora de cercar informació per fer un treball, per exemple; s'ha passat de xafardejar al pati de l'escola a comentar una fotografia a una xarxa social; i, el que em pareix personalment molt greu, s'ha substituït demanar un joc de taula o una pepa pels reis per un mòbil de darrera generació o un videojoc. Quin canvi, no trobeu?

Per això, amb l’ introducció de les TICs a la docència i la seva repercussió fóra de l'aula, no es poden perdre altres aspectes que han estat vius fins fa poc?

Sé que he paregut que estic en contra de la innovació, però no és així, sinó que, en la meva opinió, penso que hem de ser conseqüents amb el que fem i saber els límits i les possibles conseqüències que es poden produir si no sabem controlar quina és la vertadera finalitat d'aquestes innovacions.

Aquí vos deix l'enllaç d'un article publicat a EL PAIS que tracta sobre la incorporació de les noves tecnologies a les aules.

http://www.elpais.com/articulo/educacion/Mandar/deberes/correo/elpepuedu/20101101elpepiedu_1/Tes

Esper que vos agradi i m’agradaria conèixer les vostres opinions sobre aquest tema.

Fins altra!

Mari

dimarts, 23 de novembre del 2010

Buenos días!
Por fin el ordenador me ha dejado entrar en el blog. Por lo que veo, estais todos muy puestos en esto y estais publicando enlaces y documentos que nos pueden ser útiles.
Cuando ya tenga un poco más de control sobre esto os prometo colgar también alguna cosa.

MFP - Metodologia: Película "La clase"

Muy buena Luis!!!!
En Lexicología hablamos de esta película, el año pasado.

MFP - Metodologia: Película "La clase": "Hola a todos. El otro día vi la película La clase y pensé que sería interesante para todos verla o por lo menos conocerla. Os dejo un enlace..."

dilluns, 22 de novembre del 2010

Every child has the right to education!

Hola!
El passat 20 de novembre va ser el 20è aniversari de la Declaració dels Drets de la Infància.
Amb aquest motiu, m'agradaria compartir amb vosaltres un article de la UNESCO que qüestiona la situació internacional dels infants i l'educació i quins avanços s'han dut a terme des de la signatura de la Declaració.

http://www.unesco.org/new/en/education/themes/leading-the-international-agenda/right-to-education/

Espero que ho trobeu interessant!

dijous, 18 de novembre del 2010

Activitats TIC

Tenint en compte com ens preocupa això de les TIC... He trobat aquesta web on hi ha diferents activitats que ens poden ser útils per a la nostra àrea. És molt interessant.

http://clic.xtec.cat/db/listact_ca.jsp
Trescant per la xarxa he trobat una sèrie d'activitats i exercicis proposats per la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana. L'objectiu d'aquestes propostes és millorar la comunicació dins l'aula, evitar conflictes, fomentar la destresa comunicativa dels alumnes, que aprenguin a respectar opinions diferents, etc. Podreu trobar aquestes propostes a l'enllaç següent:
http://www.edu.gva.es/orientados/profesorat/descarregues/dinamica_comunicacio_aula.pdf

Animación a la lectura

En relación a lo que ayer estuvimos hablando en clase, hoy he estado buscando iniciativas/propuestas/recursos para la animación a la lectura.

Me he topado con la página leer.es, que es una web del ministerio, pero a parte de darse publicidad, he encontrado dentro de la pestaña "docentes" un banco de materiales bastante extenso, está separado por asignaturas y por etapas educativas. Como punto de partida me ha parecido interesante y lo revisaré de una manera más concienzuda.Tengo que decir que aunque puedas navegar por la web en catalán, no hay material ni de, ni en lengua catalana, gallega o en euskera. Una lástima y siento que este mensaje sólo pueda serles útil a una parte de la clase.

También he encontrado información sobre un máster que hace la Universitat Autònoma de Barcelona bajo el título: MÁSTER EN LIBROS Y LITERATURA PARA NIÑOS Y JÓVENES,
( http://www.bancodellibro.org.ve/portal/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=7&id=32&Itemid=86 ),
este curso es la cuarta edición ¿qué os parece? ¿creéis que puede ser interesante hacer este máster como futuros docentes que seremos? ¿sería pertinente conocer mejor la literatura juvenil (nosotros como profesores de lengua) para acercar de una manera más efectiva el hábito de la letura a nuestros alumnos?

dijous, 11 de novembre del 2010

Revista de didàctica de la llengua en línia

He trobat aquesta referència nova que no havia inclòs en la bibliografia de l'assignatura. Es tracta d'una revista de didàctica de la llengua i de la literatura en línia, feta a la UAB. El seu títol és Bellaterra Journal of Teaching & Learning Language & Literature.
Podreu accedir-hi ciclant aquí.

dimecres, 10 de novembre del 2010

Película "La clase"

Hola a todos. El otro día vi la película La clase y pensé que sería interesante para todos verla o por lo menos conocerla. Os dejo un enlace y si queréis, traedme un DVD virgen y os la copiaré.
http://www.youtube.com/watch?v=A_DIx70DxgM

diumenge, 7 de novembre del 2010

Didàctica de la literatura

He trobat un article sobre didàctica de la literatura que proposa maneres diferents d'ensenyar aquesta disciplina, en aquest cas castellana. La Dra. Rocío Lineros, proposa activitats interactives entre alumnes, en grup, tallers, etc.; i, en cap cas, tenint en compte el problema plantejat per Miquel, no esmenta la utilització de les TIC per dur a terme aquesta tasca. Tot i això, és interessant veure les activitats didàctiques que proposa.

http://www.contraclave.org/literatura/didacticalit.PDF

Precisament, la Dra. Lineros és una de les creadores de la revista digital educativa Contraclave. En aquesta revista, escrita en castellà, podreu trobar recursos per al professorat de secundària i qüestions molt diverses relacionades amb l'educació: activitats per als alumnes, articles, etc.

http://www.contraclave.org

dimecres, 3 de novembre del 2010

Reflexió en veu baixa

Aquesta meva primera aportació al blog vol ser una reflexió sobre una de les qüestions que afecten al professor avui. I, al mateix temps, aprofitaré per donar el meu parer sobre com haurien d'influir les TIC en l'ensenyament.
És evident que la metodologia d'ensenyament a secundària i a batxiller ha de canviar dràsticament (si ja no ho ha fet, tenint en compte que a la meva experiència com a alumne de BUP i COU li ha passat per sobre uns quants anys...), però com?
La pregunta s'hauria de resoldre segons la meva especialitat (filologia catalana). És a dir: som ben conscient que els alumnes, en general, que acaben ESO no solen ser competents lingüísticament i això es nota, directament o indirectament, en la societat; també en som, de conscient, que amb l'ajuda de les TIC es pot canviar la manera d'ensenyar llengua (hi ha infinitats de recursos per als alumnes i, també, per als professors), però si es canvia la metodologia, serà sinònim d'èxit? Però, també, en la nostra especialitat, hi ha la part de literatura i per molt que hi he pensat, no veig de quina manera podem introduir aquestes TIC en l'ensenyament de la història de la literatura...
Amb aquesta opinió, m'agradaria encetar un tema que, pels comentaris que van fent els professors del màster, intuesc que encara no té una base sòlida dins els centres docents de secundària.

dimarts, 2 de novembre del 2010

Els directors d'escola tendran més poder

Aquí teniu l'enllaç a una notícia no relacionada directament amb l'ensenyament de la llengua, però sí amb l'ensenyament en general.
Sembla que el Govern de la Generalitat de Catalunya donarà més poder als directors dels centres educatius. Què us sembla?
http://www.vilaweb.cat/noticia/3797571/govern-catala-donara-poder-directors-descola.html

Tertúlia sobre educació a La 2

Aquí teniu un enllaç del programa "Para todos la 2" on feren una tertúlia sobre educació. Comença al minut 9 i dura uns vint-i-cinc minuts. En cas que l'enllaç no funcioni és el programa de dia 29 d'octubre.

http://www.rtve.es/alacarta/la2/ultimos/dia-4/2.html#915620

dijous, 28 d’octubre del 2010

Enllaç a un altre bloc de Metodologia

Tal com us vaig dir ahir a classe, us oferesc aquest enllaç a "Amb la MEL a la boca", bloc de Metodologia de l'ensenyament de la llengua, una assignatura dels estudis de Filologia catalana de la UOC.

Trobareu aquest bloc clicant aquí: Amb la MEL a la boca.

dimarts, 26 d’octubre del 2010

Benvinguda

Benvinguts al bloc de l'assignatura de Metodologia i recursos en el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'especialitat de filologia catalana i filologia hispànica del Màster de Formació del Professorat de la UIB (curs 2010-2011)

Aquest espai vol ser un lloc en què participen tots els alumnes de l'assignatura (i el professor) per tal d'aprendre cooperativament sobre els diferents aspectes de l'ensenyament i aprenentatge de la llengua.