dimarts, 29 de novembre del 2011

Cultura vs. Educació

Uep,

Avui no m'he pogut resistir a informar-vos d'unes notícies -per mi dolentes, El Mundo dia de Baleares se'n deu congratular- que m'han arribat aquests dos dies:

1. La mort de les Arts Escèniques i l'intent d'homici de la cultura.
2. L'aplicació a partir de l'any que ve de la "llibertat" d'elecció de llengua a partir de primària. La mesura s'anirà aplicant a tots els nivells educatius.

Per mi, aquestes dues notícies, entre moltes d'altres em fan pensar i reflexionar cap a on va la nostra cultura. I quan dic la nostra, sense ànim d'ofendre ningú, és la que tenim des del segle XIII. Si bé és cert que la cultura ha d'avançar i ha d'anar canviant, a més en un món globalitzat cada vegada més, el que no podem permetre -nosaltres com a futurs educadors- és que mitjançant els nostres doblers permetin l'eliminació de la nostra identitat. Si no sabem qui som, si tenim una cultura esbiaxada, contaminada, aniquilada, sublevada... de què ens servirà saber i saber. Primer ens autoconeixem i després ja coneixerem. Per això, l'educació és l'eix fonamental per donar a conèixer les Arts Escèniques... unes arts (sobretot el teatre) que, senyores i senyors, és tan humà com la humanitat, ens ha acompanyat des de sempre ja bé mitjançant rituals o en forma d'obra teatral així com la coneixem actualment.

Les AE (Arts Escèniques) permeten treballar tot un ventall de possibilitats humanes. Si ens les prenen, que és el que volen, o les menystenen, que és el que fan, l'única cosa que aconseguiran és que tots siguem maquines que funcionam a l'unisò, que no pensam, que volem coses quadrades i quadrades de les quals no es pot sortir del marge. En aquesta societat que ens plantegen ens volen aniquilar com a persones, els infants a mesura que creixen van perdent la imaginació, la il·lusió i el joc.

Per què ho volen fer? Per controlar-nos millor? Per què en la història la Revolució sempre ha anat de la mà de les arts? Jo crec que la resposta és ben senzilla: per què l'art et fa pensar, no és matemàtic.

El teatre a les Illes Balears ha mort, el teatre professional. La televisió autonòmica aviat es podrà dir TVIBE Televisión Islas Baleares de España, o Mallorca de Palma, o Mahón de Menorca, o La Palma de la Mahón de Menorca dels collons. Amb aquest panorama, què pot fer l'educació per a la cultura? Si amb només 5 mesos ja han aconseguit tot això, què faran amb tres anys i mig, i potser més, que els queda.

Reflexionem...

La mort de la cultura o La cultura de la mort.

1 comentari:

  1. RESISTIREM!
    http://www.youtube.com/watch?v=nlSxztEXAWI&feature=youtu.be

    ResponElimina